Rendabel en ergonomisch oliebollen bakken

 

Al een aantal jaren spant Ter Haar Bakkerijmachines zich in om bakkers te helpen het ambacht van oliebollen bakken rendabeler en ergonomischer te maken.
 
Tot ca. 2200 oliebollen per uur

Om de mogelijkheden optimaal te benutten is het zaak om zoveel mogelijk oliebollen te kunnen bakken in een zo kort mogelijke tijd. Ter Haar Bakkerijmachines ontwikkelde daarvoor de perfecte CP oliebollenlijn. De basis wordt gevormd door een langwerpige bak waarin afhankelijk van het type tot maximaal vijf korven achter elkaar kunnen worden geplaatst. Met ca. 60 oliebollen van gemiddelde grootte per korf resulteert dat in ca. 2200 oliebollen per uur. Uiteraard kunnen met dezelfde bak ook appelbeignets worden gemaakt.

 

Praktisch in gebruik, constante kwaliteit

Een drietal secties met verwarmingselementen werkt los van elkaar. Dat betekent een constante temperatuur op basis van een vermogen van 3 x 10,5 kW. Elke sectie is voorzien van een snoer en stekker voor aansluiting op een 380volt / 16 ampère stopcontact. Door die gewone stopcontacten kan de oliebollenlijn dus op alle mogelijke plekken worden gebruikt (ook buiten, op markten of evenementen). De bak zelf is dubbelwandig uitgevoerd en perfect geïsoleerd. Iedere verwarmingssectie is voorzien van een eigen aan/uitschakelaar en een digitale jumo thermostaat. Met druktoetsen en een goed zichtbare digitale display is de temperatuur tot op 0,2 °C nauwkeurig in te stellen. Garanties dus voor een constante kwaliteit van het product.
 
Ergonomische doseermachine

Ter Haar Bakkerijmachines levert de Unidos doseermachine ook in een eigen gemodificeerde variant. Daarbij kan de trechter – met gebruikmaking van de perslucht waarop de machine werkt - verticaal langs het onderstel bewegen. Nadat de doseermachine boven de bak is weggereden zorgt een simpele druk op de knop ervoor dat de bakker het beslag niet meer zo hoog hoeft te tillen. Door de soepel lopende kunststof wielen kost dit wegrijden geen enkele inspanning.
Ergonomische variant

Ter Haar Bakkerijmachines levert de Unidos echter sinds medio 2008 ook in een eigen gemodificeerde variant. Daarbij kan de trechter – met gebruikmaking van de perslucht waarop de machine werkt - verticaal langs het onderstel bewegen. Een simpele druk op de knop zorgt ervoor dat de bakker het deeg niet meer zo hoog hoeft te tillen. Uiteraard moet de doseermachine dan wel even boven de oliebollenbak vandaan worden gereden. De soepel lopende kunststof wielen zorgen dat dit probleemloos gebeurt.

Als werkbank 12 maanden per jaar rendabel

Het enige nadeel van oliebollen is dat we ze in dit land maar een korte tijd per jaar eten. Hoewel er ook bij evenementen buiten de decembermaand kansen liggen, wordt een oliebollenlijn toch maar beperkt gebruikt. Om de investering en het ruimtebeslag van de oliebollenlijn nog rendabeler te maken is de uitvoering van de CP lijn zodanig dat met een aantal eenvoudige opties de bak het hele jaar door gebruikt kan worden als een robuuste solide werkbank.

Een 3 mm dik rvs werkblad is als optie leverbaar. De bank is standaard al voorzien van een rvs vlonder. Voor nog meer praktisch rendement kan de bak worden uitgevoerd met ladenblokken, voorzien van uitneembare gastronorm bakken in verschillende afmetingen.